Tuesday 10 October 2017

Αναφορές 05

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σχετικά με τις αναφορές σας και κυρίως ως προς την κατανόηση της αστικότητας, προσθέτουμε τα παρακάτω, pdf αλλά και παρενέσεις για επίσκεψη στην βιβλιοθήκη...
  1. Το κείμενο του Georg Simmel με τον εύγλωττο και πολλά υποσχόμενο τίτλο, The Metropolis and Mental Life.
    Διασταλτικά, αλλά καθώς είναι σύντομο και ενδιαφέρον, τον Ξένο, επίσης του Simmel.
    Ο Richard Sennett, παρόν και σε άλλο σημείο της βιβλιογραφίας σας, συγκαταλέγει το Metropolis του Simmel στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή του Classic essays on the culture of cities, Prentice Hall, 1969.
  2. Την δουλειά του Walter Benjamin γενικώς, ο οποίος σημειώνουμε ότι ήταν ενήμερος για αυτήν του Simmel, και πιο συγκεκριμένα στο Σαρλ Μπωντλαιρ Ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού, Αλεξανδρεια, 1994, το οποίο είναι γεμάτο από ερωτήσεις για την πόλη (αναζητήστε το στην βιβλιοθήκη).
  3. Ακόμα, από τον ίδιο τον Charles Baudlaire το The painter of modern life, για τον Monsieur G, από το ομώνυμο βιβλιαράκι της Phaidon, [(1964) 1995].
  4. Επίσης, ίσως σε λίγο πιο τεχνικό επίπεδο, από τον Jan Gehl, το Η ζωή ανάμεσα στα κτήρια, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, 2013 (αναζητήστε το στην βιβλιοθήκη).
  5. Τέλος, το πολύ πολύ μικρό αλλά εξόχως ουσιαστικό, Είκοσι θέσεις για την πολεοδομία, Στιγμή, 1990, του καθηγητή Δημήτρη Φιλιππίδη (αναζητήστε το στην βιβλιοθήκη).

Καλή συνέχεια!