Friday 20 October 2017

Παρουσίαση σεναρίων-στρατηγικών σχεδιασμού

Μετά τις παρουσιάσεις και τις διαλέξεις που αφορούσαν την περιοχή μελέτης, σχετικά παραδείγματα σχεδιασμού και διαγωνισμούς, καλείστε να προχωρήσετε στη διατύπωση της δικής σας αφήγησης (σεναρίου) και της σχεδιαστικής στρατηγικής που επιλέγετε να ακολουθήσετε.

Κάθε ομάδα καλείται να παρουσιάσει σε δύο πινακίδες (landscape,στο υπόβαθρο που σας έχει δοθεί, σε μορφή .pdf), τη βασική στρατηγική με την οποία προσεγγίζει την περιοχή μελέτης. Στην παρουσίαση θα πρέπει να αποτυπώνονται τα εξής:
Α. Ποια είναι η βασική αφήγηση που συγκροτείτε σε σχέση με την περιοχή μελέτης. Με ποιον τρόπο η αφήγηση αυτή αποτυπώνεται ως τίτλος.
Β. Ποια είναι η βασική πολεοδομική-αρχιτεκτονική στρατηγική που ακολουθείτε σε σχέση με την παρέμβαση στην περιοχή μελέτης.

Μέσω της στρατηγικής αυτής οφείλουμε να διαχειριστούμε τα εξής θεμελιώδη ζητήματα:
1. Προσδιορισμός της κεντρικής χρήσης (-ων) που μαζί με την κατοικία θα ορίσουν την ταυτότητα του νέου τόπου.
2. Προσβασιμότητα στο νησί. Σενάριο σύνδεσης(-ων) με τους γειτονικούς τόπους.
3. Πρώτες  χειρονομίες διαχείρισης της κτιριακής μάζας και του κενού σε αναφορά με άξονες κίνησης /προσβασιμότητας.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα οργάνωσης  ενός masterplan διαγραμματικού χαρακτήρα  σε 1 κάτοψη και σε 1 τομή (γραφική κλίμακα) καθώς και με σκίτσα ή διαγράμματα. Δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κείμενο, παρά μόνο επεξηγηματικές λέξεις/ φράσεις. Η παρουσίαση των στρατηγικών μπορεί να συνοδεύεται από την παρουσίαση χωρικού ανάλογου σε μακέτα.

Μέχρι την Παρασκευή 27/10, θα πρέπει να ανεβάσετε στο blog τις 2 πινακίδες (σε μορφή .jpg) και να μας τις στείλετε με e-mail (σε μορφή .pdf).

No comments:

Post a Comment