Monday 30 October 2017

Παρατηρήσεις για τις παρουσιάσεις των στρατηγικών

Προκειμένου να αξιοποιήσετε τις επόμενες δύο μέρες σας στέλνουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με το υλικό των παρουσιάσεών σας. Λαμβάνοντας υπόψη σας τις παρακάτω παρατηρήσεις, πρέπει μέχρι το μάθημα της Πέμπτης να έχετε αναρτήσει στο blog διορθωμένες τις πινακίδες σας, έτσι ώστε να υπάρχει σε όλες τις προτάσεις διαγραμματική απεικόνιση των στρατηγικών σας (σε επίπεδο masterplan). Σας προτρέπουμε παράλληλα να ετοιμάσετε το υπόβαθρο της μακέτας σε κλίμακα 1:1000.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν όλες οι σπουδαστικές ομάδες. Οι παρουσιάσεις όμως αδυνατούν να μεταφέρουν τις ιδέες σας ευανάγνωστα και χωρίς να είναι απαραίτητη η δική σας προφορική περιγραφή. Γι’ αυτό στη συνέχεια εντοπίζουμε κάποια σημεία στα οποία θα θέλαμε όλοι να επανέλθετε, να διατυπώσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις επιλογές σας και να διορθώσετε τις πινακίδες σας.

1. Στην πλειονότητά τους οι ομάδες έχουν προσδιορίσει τον χαρακτήρα της επέμβασης, που σχετίζεται με κάποια κυρίαρχη λειτουργία εκτός της κατοικίας (έρευνα και εκπαίδευση, τέχνη και πολιτισμός, παραγωγή και περιβάλλον, θεραπεία, τουρισμός). Αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε ως σενάριο κατοίκησης και ζωής στον συγκεκριμένο τόπο και όχι ως απλή καταγραφή λειτουργιών. Είναι κρίσιμα τα ζητήματα που αφορούν τη μίξη των λειτουργιών και καθορίζουν τους μόνιμους ή μη κατοίκους, την περιοδικότητα και τις εντάσεις της κατοίκησης.
2. Πλην λίγων εξαιρέσεων, δεν υπάρχει διαγραμματική απόδοση των προτάσεών σας σε επίπεδο masterplan, όπως είχε ζητηθεί. Οι λειτουργίες χωροθετούνται στις περισσότερες περιπτώσεις, αυστηρά διακριτές (zoning,  κατοικία, δημόσια κτίρια, εμπόριο κλπ). Είναι σημαντικό για μια ζωντανή πόλη να επιμείνετε στην μίξη των λειτουργιών.
3. Δεν έχει δοθεί προσοχή στην κατανόηση και επεξεργασία της κλίμακας, του χαρακτήρα, της ποιότητας και της διαβάθμισης του δημόσιου υπαίθριου χώρου. Για να κατανοήσετε τα μεγέθη και την κλίμακα των δημόσιων χώρων που προτείνετε, συγκρίνετέ τα με αυτά γνωστών σε σας πλατειών (Εξάρχεια, Σύνταγμα ή άλλων).
4. Απουσιάζουν οι πληροφορίες που αφορούν τη διαχείριση των υφιστάμενων κτιρίων. Θα πρέπει στη στρατηγική σας να αποδίδεται η στάση σας απέναντί τους και η σχέση τους με τις προτεινόμενες επεμβάσεις (από την σχολαστική αποκατάστασή τους έως την εξάλειψή τους, μερική ή όχι διατήρηση, συμπλήρωση, box in a box, ως έχουν μνημεία του εαυτού τους, ερείπια κλπ).
5. Η αντιμετώπιση της σημαντικής υφιστάμενης βλάστησης/ φυτεύσεων είναι κρίσιμη  για τον προσδιορισμό των στρατηγικών σας και απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό. Η σχέση με τη «φύση» θα καθορίσει τον χαρακτήρα των επεμβάσεών σας (οικολογικές διαδικασίες, η δυναμική σχέση με το νερό, μεταβολές στο χρόνο κλπ).
6. Τέλος, οι επιλογές σας στο ζήτημα της σύνδεσης-δικτύωσης και τη διαχείριση του εδάφους-περιγράμματος θα πρέπει να αρθρωθούν με τις στρατηγικές σχεδιασμού (μόνιμες/ προσωρινές κατασκευές, ολοκληρωμένες ή μη δομές, χρόνος και στάδια εφαρμογής, διαμόρφωση ιστού, «οικοδομικών τετραγώνων», οργάνωση βάση του δημόσιου χώρου, των κινήσεων, του ιστού (αξόνων), βλέμμα/εποπτεία, το δομικό σύστημα και η σχέση του με το έδαφος, το νερό, τον χρόνο, το σταθερό και το προσωρινό ή το μεταβλητό).

No comments:

Post a Comment